E ușor să intri în contact cu noi! STR MIHAI VITEAZU NR 32 SUCEAVA, JUD SUCEAVA

Cuvinte întrupate

un proiect al Asociației „Un Concept Luna”

 

„Cuvinte întrupate.

Extrase din universul teatral al lui Matei Vişniec”

 

Proiectul expoziţional propus „Cuvinte întrupate. Extrase din universul teatral al lui Matei Vişniec” constă în 10 lucrări sculpturale realizate din sârmă, pânză şi hârtie.

Proiectul facilitează întâlnirea publicului cu artistul contemporan Luana Popa, care, prin artă plastică propune o altă modalitate de abordare a teatrului, o altă perspectivă asupra artei performative. Lucrările sculpturale invită privitorul la o (re)descoperire a textelor dramaturgului Matei Vişniec.

Lucrările sculpturale sunt inspirate din textele:

  • Femeia ca un câmp de luptă
  • Omul pubelă – teatru descompus
  • Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele
  • Cabaretul cuvintelor – Exerciţii de muzicalitate pură pentru actorii debutanţi

 

Ideea ce stă la baza proiectului propus constă într-o abordare inovativă de descoperire a artei performative, a teatrului. Prin elementele ce compun instalaţia se conturează o nouă metodă de descoperire a lumii teatrului. Dacă, tradiţional, teatrul are un spaţiu bine definit în care se manifestă, proiectul propus invită publicul să descopere teatrul într-o manieră neconvenţională.

Unicitatea proiectului vine şi din abordarea inovatoare a textului dramatic, dându-i o nouă destinaţie, extrăgând esenţa şi personajele, transformându-le într-un alt tip de creaţie artistică.

 

De ce Matei Vişniec?

Matei Vișniec este jurnalist, dramaturg, romancier, poet. Matei Vișniec vorbește din perspectiva sa dualã de scriitor și jurnalist, a jurnalistului profesionist care are ocazia sã analizeze și sã scrie despre lucruri mai puțin plãcute, orori ale rãzboaielor și, intrinsec, ale societãții, care mai devreme sau mai târziu te împing spre depresie, dar care este întâmpinatã și mediatã de scriitor care, prin natura sa, este mai optimist decât jurnalistul și care reușește sã gãseascã soluții și scãpare prin literaturã.

Jurnalistul Matei Vișniec este o sursã inepuizabilã de inspirație pentru dramaturgul Matei Vișniec. Dramaturgul Matei Vișniec are o capacitate extraordinarã de a prelua analiza jurnalistului și a o transforma într-o operã de artã.

Textele lui Matei Vișniec prezintã, cu o tulburãtoare emoție, situații reale, probleme dureroase ale timpurilor în care trãim și oferã cititorului/spectatorului posibilitatea sã le vadã, sã le trãiascã și sã le înțeleagã ca pe o experiențã personalã, prin filtrul rațiunii și al empatiei.

Este un om al cuvântului. Este un om care prin cuvânt semnaleazã, relateazã, creeazã, înfrumusețeazã. Cuvântul îi e instrument, deschizãtor de drumuri și fãuritor de lumi.

„Pentru mine, cuvântul este elementul fondator al ființei umane.(Matei Vișniec)