E ușor să intri în contact cu noi! STR MIHAI VITEAZU NR 32 SUCEAVA, JUD SUCEAVA

Cuvinte întrupate 2.0. Scene la cutie. Extrase din universul dramaturgic al lui Matei Vişniec

un proiect al Asociației „Un Concept Luna”

Proiectul expoziţional „ Cuvinte întrupate 2.0. Scene la cutie. Extrase din universul dramaturgic al lui Matei Vişniec” facilitează întâlnirea publicului cu doi artişti contemporani, Luana Popa, Dumitru Dinel Teodorescu, care propun o altă modalitate de abordare a textului dramatic, o altă perspectivă asupra artei vizuale. Expoziţia invită privitorul la o (re)descoperire a textelor dramaturgului Matei Vişniec.

Ideea ce stă la baza proiectului propus constă într-o abordare inovativă de descoperire a artei vizuale, a textului dramatic.

Proiectul îşi propune o investigare artistică a condiţiei scenei culturale în condiţii de criză. Pornind de la textele dramaturgului Matei Vişniec şi continuând cu cercetarea unor teme personale, personajele miniaturale şi-au dezvoltat o poveste proprie care însumează trăiri, emoţii, mesaje mai mult sau mai puţin codate.

„Cuvinte întrupate 2.0. Scene la cutie. Extrase din universul dramaturgic al lui Matei Vişniec” vorbeşte despre fragilitate atât prin reprezentaţiile miniaturale cât şi prin modul de expunere (cuburi de sticlă). Fragilitatea omului, de la cea fizică la ce mentală, fragilitatea unei societăţi, a unui sistem, a unui concept.

Proiectul reuneşte două zone artistice – fotografia si arta instalaţiei. Prin elementele ce compun instalaţia se conturează o nouă metodă de descoperire, de cercetare. Dacă, tradiţional, întâlnirea cu textul dramatic se face prin lectură sau în contact cu scena, proiectul propus invită publicul să-l descopere într-o manieră neconvenţională.

Proiectul expoziţional este construit pe mai multe niveluri de investigaţie artistică. Unul este cercetarea, descoperirea şi decodificarea misterelor şi simbolurilor din universul teatral al dramaturgului Matei Vişniec prin transferarea acestora într-o micro instalaţie, animată de cuvântul scris şi imaginaţia spectatorului. Proiectul propune un alt tip de lectură.

Fotografiile completează imersiunea vizuală făcând legătura cu o realitate cunoscută, accesibilă, dar cu o încărcătură simbolică care subliniază contextul fiecărei scene în parte.

Un alt nivel de exploarare a potenţialului artistic este cel al introspecţiei şi cercetării sinelui (creatorului şi privitorului deopotrivă) care să ducă la identificarea şi realizarea de noi creaţii artistice prin prisma universului dramaturgului Matei Vişniec. Dramaturgul creează o lume nouă, această lume nouă devine independentă, continuă să crească cu fiecare interacțiune, având astfel o enormă capacitate de a dezvolta noi tipuri de artă.

Elementele expoziţiei îşi spun propria poveste, creează o nouă poveste la rândul lor prin simpla interacţiune dintre ele şi dintre ele şi privitor şi invită la o descoperire individuală a textelor ce au stat a baza demersului artistic.

Unicitatea proiectului vine şi din abordarea inovatoare a textului dramatic, dându-i o nouă destinaţie, extrăgând esenţa şi personajele, transformându-le într-un alt tip de creaţie artistică.

Tematica expoziţiei, contrastul dintre elementele folosite, discursul artistic bazat pe imagine şi sunet sunt premisele unei întâlniri personale, autentice sub semnul ineditului, a unei experienţe a descoperirii, a mirării.

Proiectul urmăreşte să întrupeze cuvântul și să îl prezinte astfel, creează un alt mod de a povesti cuvântul, într-o formă ce nu are nevoie de altă punte interculturală sau traducere decât ochiul si mintea deschise.

De ce Matei Vişniec?

Matei Vișniec este jurnalist, dramaturg, romancier, poet. Matei Vișniec vorbește din perspectiva sa duală de scriitor și jurnalist, a jurnalistului profesionist care are ocazia să analizeze și să scrie despre lucruri mai puțin plăcute, orori ale războaielor și, intrinsec, ale societății, care mai devreme sau mai târziu te împing spre depresie, dar care este întâmpinată și mediată de scriitor care, prin natura sa, este mai optimist decât jurnalistul și care reușește să găsească soluții și scăpare prin literatură.

Jurnalistul Matei Vișniec este o sursă inepuizabilă de inspirație pentru dramaturgul Matei Vișniec. Dramaturgul Matei Vișniec are o capacitate extraordinară de a prelua analiza jurnalistului și a o transforma într-o operă de artă.

Textele lui Matei Vișniec prezintă, cu o tulburătoare emoție, situații reale, probleme dureroase ale timpurilor în care trăim și oferă cititorului/spectatorului posibilitatea să le vadă, să le trăiască și să le înțeleagă ca pe o experiență personală, prin filtrul rațiunii și al empatiei.

Este un om al cuvântului. Este un om care prin cuvânt semnalează, relatează, creează, înfrumusețează. Cuvântul îi e instrument, deschizător de drumuri și făuritor de lumi.

„Pentru mine, cuvântul este elementul fondator al ființei umane.” (Matei Vișniec)