Ordinul Solomonarilor
un proiect al Asociației „Un Concept Luna”
Spectacole teatrale cu foc menite să promoveze folclorul și mitologia românească. O trupă care împletește poveștile, fantasticul, dansul și fascinația omului pentru foc.
In continua crestere, Ordinul Solomonarilor a fost alcatuit cu scopul de a promova mitologia si folclorul romanesc in cadrul unor spectacole care includ lupte, efecte pirotehnice sau jonglerii cu poiuri/voiuri. Dorind sa dam viata legendelor romanesti dar mai ales centrandu-ne pe credintele si viata omului traditional Ordinul Solomonarilor surprinde latura superstitioasa a acestuia. Astfel, grupul isi variaza spectacolele in functie de conceptul acestora, avand mereu la baza lucrari si eseuri a folcloristilor romani si nu numai.
Ordinul Solomonarilor isi propune sa promoveze si mitologia romaneasca, personajele arhietipale romanesti dar si cele mai putin cunoscute, specifice zonei Sucevei. Membrii grupului sunt pasionati de Istorie medievala, Fierarit, Folcloristica, Antropologie culturala si Etnografie, iar toate aceste pasiuni se regasesc in munca depusa in folosul Ordinului dar si al trupei de reconstituire medievala in care activeaza, „Straja Cetatii Sucevii”
Numele trupei impleteste istoria cu fantasticul popular – la fel cum fac si spectacolele Ordinului Solomonarilor.
Solomonarul este un vrajitor care in credinta omului traditional era scolit sapte ani in Infern de insusi Diavolul si care se intorcea in sat, insa nu pentru a fi hulit ci respectat pentru cunostiintele obtinute. Solomonarul este un vrajitor care se ocupa, in principal, cu magia meteorologica si va fi deseori platit de sateni pentru a veghea asupra vremii, iar daca este maniat – aduce furtuna.
Solomonarul poate fi asemanat intr-o oarecare masura cu samanul nordic, unele voci sustinand ca figura Solomonarului poate avea chiar radacini dacice. Insa, credinta in Solomonari este specifica doar catorva zone din actuala Bucovina si inca catorva sate din Ardeal.
Mai multe detalii pe https://scs-os.com/spectacole-cu-foc/