Expoziția de artă plastică 'Desert cultural' a lui George Roșu (constant realizator al paginii 3 din Insert Cultural) - în Rondul din fața Teatrului Municipal Matei Vișniec. Această expoziție în aer liber poate fi vizitată oricând. Intrare/ieșire liberă
”Am fi tentaţi a descrie pe George Roşu şi arta sa printr-o elegantă metaforă, respectiv „îmblânzitor de cuvinte”. Dar, citind arta sa, pentru că la George Roşu arta se citeşte, se încasează în stomac şi apoi se simte acut, am putea spune că este mai degrabă un antrenor de cuvinte („personal trainer”). Este clar ca are o relaţie specială cu ele, că stă aproape de ele, că e mai mult în cantonament cu ele decât acasă, că le scoală dimineaţa din somn, le zguduie puternic la înviorare şi le aranjează frumos în concepte care fibrilează privitorul. De aceea arta sa constă nu în îmblânzirea cuvintelor, ci în intuirea maximei performanţe posibile a acestora şi în antrenarea lor continuă întru obţinerea acestei performanţe. Altfel cum ar putea spune în 10 cuvinte mai mult decât putem noi în 5 pagini? Numai cuvinte antrenate şi aranjate de el, cu ţinta clară, cu voinţa neştirbită şi perfect infuzate cu patriotismul artei vor fi capabile de performanţele intelectuale ale artei sale.
Dacă nu aţi prins vreodată privirea lui George Roşu când o echipă de cuvinte i-a intrat în minte (adică pe terenul de joc) şi performează un dans haka, atunci aveţi oportunitatea de a lua desertul de după meci, în expoziţia Desert Cultural.
Arta este o sălbăticiune foarte rară. Poate fi capturată uneori, dar depinde de relaţia cu cel care reuşeşte să o prindă cât de bine va rezista în captivitatea formei. Uneori rămâne zveltă şi mereu proaspătă, alteori parcă întinereşte şi se îmbogăţeşte pe măsură ce trec secolele. Înfăşurată în scorţoşenii, de obicei se înăbuşă şi se mumifică. Poate fi foarte elegantă şi moartă. Arta ţine în egală măsură de dragoste şi de inteligenţă. Arta ţine în egală măsură de creator şi de privitor.
De aceea George Roşu o curtează din aproape în aproape, cu o timiditate şi o reverenţă care în mod normal nu îl caracterizează. Definind-o nu direct, pentru că nu poate avea nimeni atâta orgoliu cât să creadă că i s-a revelat definiţia artei. Ci aproximativ, cu grijă să nu atingă contururile ei cu prea multă îndrăzneală, pentru că atunci ar putea dispărea.
Zece definiţii ale artei dublate de zece exemplificări ale ei şi cinci comentarii. Doar atât vă propun George Roşu, Insert Cultural şi Asociaţia Un Concept Luna. Pentru astăzi.” Asociația Un Concept Luna.