
Papiloma Student Party
Următoarea reprezentaţie Marți 15 Aprilie 2025, de la ora 19.00, Sala Auditorium Joseph Schmidt a USV. Durata spectacolului 1h.
Acum nu o luaţi foarte ad-literam, treaba asta cu student party. În sensul că fetele sunt brici pe scenă şi aşa şi începe ultima producţie a trupei de Teatru studenţesc Fabulinus, ca un party, doar că sunt prea puţini studenţi. În sală. Or fi multe teme înainte de Paşte, o fi tema spectacolului intimidantă, or fi speriaţi că trupa de teatru studenţesc şi-a cam depăşit statusul şi e prea profesionistă, nu ştiu …
Că ştiţi cum e, teatrul sperie toate vârstele. Nu e pentru noi. Şi de aceea insist, ca să nu se nască confuzii. Adică studenţii să nu vină din cauză că e teatru, iar restul din cauză că e student party. Astfel că îmi voi da cu părerea puţin, poate mai sortăm din prejudecăţi.
Cele ale studenţilor îmi sunt necunoscute, astfel că nu ma băg. Dacă trei colege jucând teatru contemporan nu atrag studenţii, mă îndoiesc că o va face o Chiriţă, un Shakespeare sau un Ibsen cinstit, jucate de actriţe profesioniste. Deci rămâne pentru unii să descopere artele după treizeci de ani. Nu zic patruzeci nu din optimism, ci pentru că asta nu e o vârstă care să poată încăpea în imaginaţia de student, o vârstă care nu imaginează viaţă după treizeci de ani.
Cele ale adulţilor de vârstă postuniversitară îmi sunt mai familiare şi, pentru speţa noastră, sunt de două feluri. Prima e că majoritatea iubitorilor de teatru consideră teatrul studenţesc o specie minoră. Iar restul iubitorilor de teatru îşi doresc foarte foarte foarte tare, dar nu merg la teatru. Ceea ce, pentru Fabulinus, lasă o plajă destul de limitată de potenţial public.
Astfel, din păcate, trec momente importante pe lângă noi (sucevenii) fără să ştim. Să sperăm că noul spectacol al trupei de Teatru studenţesc Fabulinus, Papiloma Student Party, care a a avut premiera săptămâna trecută, pe 3 Aprilie, nu va fi ratat de către comunitate. Pentru că, din punctul meu de vedere, acest spectacol este un moment important, atât din punct de vedere cultural, cât şi teatral, instituţional şi social. Să mă explic.
Papiloma student party este o montare a lui Cosmin Panaite cu Fabulinus, trupa de teatru studenţesc, pe un text scris de Alina Pietrăreanu în 2024, în cadrul rezidenţei Drama 5 a Reactor de creaţie şi experiment Cluj. Deci text cald pe un subiect cât se poate de percutant, virusul HPV (Human Papilloma Virus). Aici cei puţin interesaţi în mod normal de teatru îşi vor da demisia şi ei, că nu pare o comedie cinstită, să ne destindem seara.
Şi aşa e, nu e o comedie. Şi nu e nici petrecere. E un spectacol de teatru care spulberă orice prejudecată vis-à-vis de diferenţele dintre teatrul profesionist şi cel studenţesc. Actriţele Ioana Stempel, Anna Renata Dulgher şi Gabriela Opria funcţionează fluid şi organic împreună. Sudate de al patrulea personaj, muzica originală a Ioanei Stempel.
Mai mult decât în spectacole de teatru profesionist grija pentru partenera de scenă, pentru a o completa, pentru a o potenţa, pentru a o cadra şi a o sublinia se simte subliminal. Ceea ce are ca efect o fluiditate reconfortantă care contra-balansează şi facilitează eficient transmiterea unor informaţii şi creionarea unor stări de fapt foarte inconfortabile. Bifând astfel una dintre funcţiile elementare ale teatrului, întrebarea „Oare ce aş face, cum aş fi eu în situatia asta?” Fără patetism, fără a ţi se scoate ochii cu adevăruri crude de parcă tu ai fi vinovat. Ca între prieteni, ca între oameni pe care viaţa i-a scuturat dintr-o dată atât de violent că priveşti cu frică să vezi dacă se vor face cioburi şi, când nu se fac, îţi vine să-i îmbrăţişezi pentru a le reda echilibru şi a-i asigura că eşti acolo. Chimia aparte a actriţelor dispersează tensiunile şi protejează publicul, de parcă scopul lor este acela de a-i accesibiliza experienţa şi a nu-l speria în vreun fel prin subiectul tratat. Gabriela Opria duce exemplar naraţiunea principală, Anna Renata Dulgher, care a crescut actoriceşte exemplar de la Love me tinder, este actriţa multivers a spectacolului, fiind pretutindeni şi nicăieri, susţinând o multitudine de personaje şi instanţe şi ţesând prin voci şi prezenţe multiple textura suport a spectacolului, împreună cu muzica şi interpretarea Ioanei Stempel.
„Spectacolul este construit ca o călătorie personală și colectivă prin fricile, confuziile și revelațiile care apar în urma unui diagnostic cu HPV”. Demersul regizorului Cosmin Panaite este coerent şi foloseşte şocul unei tinere femei la aflarea unui astfel de diagnostic ca vector pentru a transmite informaţie şi stări mentale şi a sedimenta empatie, acceptare, mobilizare. Spectacolul este o navigare prietenoasă prin trauma unui diagnostic înfricoşător, o discuţie serioasă dusă cu un ton jucăuş. Şi aici mai bifează spectacolul câteva funcţii esenţiale ale teatrului: informativă, prin supunerea atenţiei publicului a unor teme contemporane de importanţă imediată, de comunicare, prin spunerea lucrurilor îndeobşte nespuse şi, mai ales, vindecătoare. Pentru că atitudinea societăţii faţă de orice subiect incomod nu se ameliorează, îndeobşte, decât în urma adresării acelui subiect, ca minimă şi primă condiţie.
Deci, să vorbim despre asta, despre HPV, despre vaccinare. USV are şi facultate de medicină acum, deci iată cum latura creativă şi cea profesională se completează în interiorul Universităţii noastre. Încă o bifă?
Dincolo de statistică, Fabulinus a atins un nivel artistic şi profesional nesperat pentru cei care trăiesc cu impresia că teatrul studenţesc sau de adolescenţi este mai puţin de luat în serios. Nu este doar o joacă, nu este doar un hobby, este teatru. Anul acesta Fabulinus joacă spectacolele Cosmic, după texte de Light of Ink, Ordinea în care a plâns Ruxandra, de Eliza Păuna şi acest nou spectacol, Papiloma Student Party, spectacole Best-of ale trupei, toate în regia şi demersul de teatru contemporan ale lui Cosmin Panaite. Mergeţi să le descoperiţi, dacă nu aţi făcut-o deja. Sunt dintre cele mai valide producţii culturale sucevene.
Nu ştiu dacă s-a văzut, dar mie aceste spectacole îmi plac maxim.
Dinel Dumitru Teodorescu
Papiloma Student Party, de Alina Pietrăreanu, regia Cosmin Panaite,cu Gabriela Opria, Anna-Renata Dulgher, Ioana Stempel, Muzica originală live: Ioana Stempel, Echipa tehnică: Stelian Cunițchi și Ilie Doroftei


