E ușor să intri în contact cu noi! STR MIHAI VITEAZU NR 32 SUCEAVA, JUD SUCEAVA

Regards sur la Bucovine

de Luana Popa şi Dinel Dumitru Teodorescu
Expoziţie de fotografie în foaierul Sălii Chapitre a Théâtre des Halles Avignon, Franţa, Iulie 2023

Am ajuns la Avignon. Suntem (şi noi) aici (Teatrul Municipal Matei Vişniec Suceava joacă de două săptămâni deja şi a intrat în a treia)! Toată lumea ştie, dar asta nu are nici o importanţă, pentru că nu vom pierde ocazia să ne lăudam, că Festival D’Avignon a depăşit condiţia de festival de teatru şi a atins-o pe cea de mit. Mit infestat anul acesta de suceveni (suceveni prin vocaţie şi nu după locul de naştere).

Am luat ieri programul secţiunii Off pe anul acesta şi este practic o carte de telefon. Spectacolele teatrului nostru, Rinocerii şi Occident Express sunt în program la paginile 257 şi 258. Asta aşa, pentru a vă face o idee de amploarea fenomenului teatral.

Iar la intrarea în Chapitre, sala Théâtre des Halles în care se joacă Rinocerii (Occident-Express se joacă în Chapelle, o altă sală) spectatorul este însoţit de expoziţia noastră foto, Regards sur la Bucovine.

Asociaţia Un Concept Luna şi Théâtre des Halles propun un proiect care presupune creşterea vizibilităţii Bucovinei prin intermediul artei fotografice, ca pretext care facilitează întâlnirea culturii române cu publicul internaţional prezent în Festivalul de la Avignon. Prin expoziţia de fotografie Regards sur la Bucovine, publicul are ocazia să descopere lucrările noastre de artă fotografică şi prin ele o modalitate de a vedea Bucovina – o regiune atrăgătoare nu doar la nivel de frumuseţe naturală şi peisaj, ci mai ales ca loc în care modernitatea cea mai contemporană se întâlneşte nemijlocit cu tradiţia cea mai arhaică, în care arta îşi are rădăcini adânci şi multiculturale, locul din care au plecat artişti şi despre care se cunoaşte nemeritat de puţin în afara ţării.

O incursiune artistică într-o regiune încărcată de istorie şi simbolistică, o încercare de portretizare prin diversitatea culturală, folosind arta fotografică ca mijloc de cunoaştere şi descoperire.

Expoziţia urmăreşte captarea unei atmosfere şi a unei experienţe de cunoaştere subiective şi personale, nu (doar) abordarea clasică, prin prisma tradiţiilor şi a sinonimiei noastre locale între cutural şi spiritual. Cadrele supuse atenţiei privitorului au elemente comune, universale şi în acelaşi timp o specificitate a locului care se revelează uneori la prima vedere, alteori în urma unei priviri în profunzime.

Bucovina este un amestec de contraste, culori, istorii personale care întregesc o istorie generală, un amestec de tradiţie şi modernitate, de linişte şi zbucium, de bucurie şi nostalgie. Fotografiile încearcă să surprindă o stare de spirit, emoţia descoperirii, fără a pune accent pe elemente uşor recognoscibile, clişeatice, superficiale. De fapt nu propunem descoperirea unei regiuni geografice, ci a uneia sufleteşti. Descoperirea unui loc, dincolo de marcarea unor obiective turistice, se face printr-un filtru afectiv, emoţional. Răsăritul de soare va avea o altă culoare şi reverberaţie sufletească în funcţie de experienţa trăită. Fotografia poate surprinde şi funcţiona ca declanşator sau catalizator al memoriei afective.

Regards sur la Bucovine este o privire din interior a unui spaţiu generos în care poveştile se împletesc cu realitatea, a unui spaţiu care te poate seduce până la a te integra în povestea lui. Astfel am abordat expoziţia, încercând să transmitem o stare, stare care, de ce nu, să însoţească, dacă nu chiar să contamineze privitorul din Avignon.

Théâtre des Halles – Scène d’Avignon este un loc permanent, dedicat creării și diseminării scrierii contemporane. Alain Timár și echipa sa se angajează să apere un teatru deschis tuturor, atent la problemele actuale, capabil să creeze punți între marile opere ale repertoriului și forța vie a tinerei generații de autori și regizori. Creațiile lui Alain Timár, programarea spaţiului, rezidențele de artiști, acțiunile de educație culturală și artistică desfășurate cu operatorii culturali din regiune, au construit identitatea locului și au permis Théâtre des Halles să dobândească o influenţă importantă. Théâtre des Halles – Scène d’Avignon este situat în interiorul meterezelor, lângă Place Pie și Marché des Halles. Este găzduit în fosta Cloître Sainte-Claire, o mănăstire creată în secolul al XIII-lea.

În dedicaţia sa de promovare a multiculturalismului, Alain Timár, montând teatru şi locuind temporar şi în Asia şi Africa, nu doar în binecunoscuta Europă, fiind un mare apărător şi degustător de cultură şi specific local şi devenit un vector promotor al Bucovinei, organizează la Théâtre des Halles, alături de Matei Vişniec, în 20 Iulie, de la 11.00 la 19.00, ciclul de evenimente “Roumanie, paroles d’aujourd’hui”, dedicate României. Acest eveniment vine să rotunjească participarea României la Avignon, să o facă mai relevantă şi suntem mândri de a fi alături, atât în locaţie cât şi în spirit, cu aceste demersuri.

Vive la France! Vive la Bucovine en France!

„Regards sur la Bucovine” este un proiect finanțat de Institutul Cultural Român prin Programul CANTEMIR – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.