E ușor să intri în contact cu noi! STR MIHAI VITEAZU NR 32 SUCEAVA, JUD SUCEAVA

Octombrie

Aproape de sfârşitul anului, dar nu e încă vremea bilanţului. E momentul în care încă se întâmplă lucruri, evenimente mai mari sau mai mici care sunt programate cu entuziasm, pasiune şi cu foarte multă muncă, cu bugete mai mult mici decât mari, că vorbim despre cultură şi la noi e departe de a fi o industrie, aşa cum sperăm că se va întâmpla cândva, într-un viitor imaginat.

Ne uităm în curtea noastră dar şi pe la vecini. Cum am mai scris, e important să scoatem capul din bula proprie şi să aruncăm cu privirea şi peste gard. E un exerciţiu de lărgire a orizontului, de deschidere a perspectivelor.

Iaşi

Începe Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr la Iaşi (FITPTI). Tema ediţiei este Feminin-Masculin. Spectacole din 18 ţări: Algeria, Argentina, Austria, Belgia, Bulgaria, Elveția, Franța, Germania, Italia, Israel, Marea Britanie, Mexic, Republica Moldova, România, Spania, Turcia, Ucraina, Ungaria. Indoor şi outdoor, spectacole accesibilizate, teatru VR, teatru studenţesc, teatru filmat, spectacole-lectură, ateliere, lansări de carte, expoziţii, dezbateri, conferinţe, colocvii. Evenimentele din cadrul festivalului vor avea loc nu doar la Teatrul pentru Copii şi Tineret Luceafărul, ci şi la Facultatea de Teatru – Universitatea Națională de Arte „George Enescuˮ, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuzaˮ, la Palatul Braunstein, la Casa Muzeelor, în cafenele, în licee – Colegiul Național „Mihai Eminescuˮ Iași, Liceul Teoretic „Miron Costinˮ Pașcani, şcoli şi grădiniţe – Școala Primară „Gheorghe Asachi”, Grădinița Z Kids, Grădinița Atelier, Grădinița Hansel și Gretel, la Spitalul de Copii, secția Oncologie şi în aer liber – Parcul Copou / Obeliscul Leilor, Piața Națiunii – UMF, Institutul Francez. Dintre spectacolele invitate, multe sunt în exclusivitate naţională – Mexic, Ungaria, Marea Britanie, Spania, Bulgaria, Argentina, Franța, Italia, Belgia.

Lansările de carte reprezintă o componentă importantă a oricărui festival de teatru, iar la ediţia de anul acesta, FITPTI propune lecturi interesante şi diverse atât pentru publicul specializat cât şi pentru publicul larg: Teritorii de recuperat. Teatrul prin lentile de gen – coordonator Oltiţa Cîntec, Munca actorului asupra rolului. Etica – K. Stanislavski, traducere Raluca Rădulescu, Teatrul românesc în secolul 21. Scena independentă şi iniţiative noi – Irina Wolf, Teatru la genul feminin – antologie de Diana Nechit și Andrei C. Șerban.

Teatrul Luceafărul a pregătit şi o premieră în cadrul FITPTI – spectacolul Stai jos sau cazi după Bogdan Munteanu, dramatizare Bogdan Munteanu, Daniela Șilindean, Adaptare și regie: Cristi Avram. „E despre epilepsie, o boală, despre care știm prea puține și care ne înspăimântă, pentru că nu-i înțelegem simptomele și nu știm cum să reacționăm. Medicina narativă e un domeniu în expansiune, iar legăturile dintre teatru și vindecare sunt străvechi și puternice. Partenerii acestui proiect al Teatrului Luceafărul sunt UMF Iași și Centrul Cultural „I.I. Mironescuˮ. Poate fi văzut și la Bucuresti, în Festivalul Național de Teatru, secțiunea Educațional.” (Oltiţa Cîntec)

FITPTI este o importantă platformă de expunere pentru companiile independente. Printre cele care vor fi prezente în festival sunt Centrul Maidan Cluj, Var Cultural București, Teatrul Fix Iași, AnimaArt Cluj, Centrul de Teatru Educațional Replika București.

Pentru mine spectacolele pentru copii vin cu un spectacol bonus, spectacolul extrem de viu şi onest al copiilor spectatori care reacţionează la spectacolul oficial. E şi o lecţie, de cum ar trebui să fim ca spectatori, de cum ar trebui să ne bucurăm, de cum ar trebui să acceptăm sau nu ceea ce ni se oferă. Copiii sunt cei mai sinceri şi de temut spectatori. Pe ei nu îi interesează numele mari de pe afiş, nici ale actorilor, nici ale echipei de creaţie, nici măcar ale autorilor. Pentru ei tot ce contează este ceea ce primesc şi cel mai bun indicator că producţia este sau nu o reuşită este reacţia acestui public în timpul şi după spectacol. Nu vor încerca să îmbrace dezamăgire în cuvinte mari şi nu-şi vor ascunde entuziasmul de frica a ceea ce cred alţii. Ei ştiu ce simt şi n-o să-i păcălească nimeni că e altfel.

Dar publicul tânăr nu se rezumă doar la cei mai mici dintre spectatori, ci reprezintă o gamă largă şi foarte diversă de publicuri împărţită pe grupe de vârstă, interese, experienţe, rezonanţa la estetici. Ori FITPTI reflectă această diversitate în oferta de spectacole şi evenimente, în întâlnirile cu artiştii şi discuţiile, dezbaterile pe care le propune. Deşi uneori discuţiile post spectacol nu sunt foarte efervescente, lucru care îşi poate găsi cauzalitatea într-un număr mare de factori (nu sunt obişnuiţi/dispuşi să vorbească în public, experienţa spectacolului e prea proaspătă, teama că nu ai întrebările cele mai deştepte, programul mijloacelor de transport în comun şi lista poate continua cu motive dintre cele mai năstruşnice), ele au un rol foarte important. Stimulează dialogul, stimulează procesele interogative. E, poate, unul dintre primii paşi în a (ţi) pune întrebări. Coagulează nevoia de a intra mai adânc în experienţa şi sentimentele pe care ţi le-a provocat un spectacol, de a-l apropia, de a-l face al tău personal, pentru ca mai apoi să-l transformi în instrument de înţelegere şi decodificare a lumii prin el. Şi e şi o formă de a rămâne tânăr.

Suceava

Teatru: 8 ani de teatru şi veşti bune. Teatrul Municipal „Matei Vişniec” va continua să existe în forma de organizare actuală – instituție de cultură de sine stătătoare cu personalitate juridică. Teatrul sucevean va pleca din nou în lume, în festivaluri: în Coreea de Sud, la Busan International Performing Arts Market cu spectacolul Occident Express, în Festivalul Naţional de Teatru cu Livada, spectacol care se va juca şi în Festivalul Internaţional de Teatru FESTIS din Republica Moldova.

Motive de bucurie şi modalităţi de manifestare a bucuriei: spectacolele programate în luna octombrie: Micul Prinţ (4 octombrie), Occident Express (5 octombrie), O noapte furtunoasă (7 octombrie), Cântăreaţa cheală (20 octombrie), PiSiCi 2 (22 octombrie). Pentru o doză de energie, inocenţă şi candoare, mergeţi la spectacolul trupei The Knockers de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” care se va juca pe scena teatrului sucevean pe vineri, 6 octombrie, ora 17. Nu vă lăsaţi păcăliţi de faptul că sunt foarte tineri, au un dar special cei de la The Knockers, iar dacă veţi fi în sală vă veţi împărtăşi garantat din el. Nu rataţi nici spectacolul de dans contemporan Red line din 13 octombrie, c-o să vă pară rău.

Poezie: Casa de Poezie Light of Ink are 30 de ani, un număr impresionant care nu ar fi fost posibil de atins dacă în spate nu ar fi fost un om care vibrează adânc pentru poezie, pentru descoperirea şi antrenarea tinerelor talente, un om de o modestie rar întâlnită care pune întotdeauna poezia şi poetul/poeta pe primul loc. Profesorul Gheorghe Cîrstian organizează miercuri, 4 octombrie, începând cu ora 16, în Aula Colegiului Naţional „Petru Rareş”, Seara de Poezie aniversară: 30 ani L.ink – poeți în recital, eveniment dedicat sărbătoririi celor 30 de ani ai Casei de Poezie Light of Ink (L.ink), în cadrul Festivalului Național de Poezie “Nicolae Labiș” (ediţia 55). Casa de Poezie Light of Ink este una dintre comorile noastre nepreţuite, un întreg univers poetic contemporan care se lasă descoperit şi cercetat, analizat, dar mai ales simţit şi trăit şi în paginile noastre.

V-am făcut program. Să nu ziceţi că nu aveţi ce face, că nu se întâmplă, că e aşa şi pe dincolo. Că nu v-am trimis până la Timişoara să faceţi pe cuminţeniile pământului. Încă. Şi nici de FILIT nu v-am zis, dar urmează. Scoateţi o foaie de hârtie, cei mai de modă veche, care încă mai găsesc o ciudată satisfacţie în a mâzgâli un calendar cu mâna proprie şi încercuiţi datele; ceilalţi, cu agendele smart şi alarmele aferente, să nu rataţi ceva.

Luana Popa