Şi am început
Dragi cititori, colaboratori, parteneri şi vizitatori, am început. Precum vă vesteam în numărul trecut, am început în sfârşit activitatea la noul sediu al Asociaţiei Un Concept Luna, situat în Suceava, Aleea Dumbrăvii, nr 10. După inaugurarea acestui spaţiu marţi 13 Februarie 2024 nu am început imediat activităţile deoarece am dorit să avem o expoziţie demnă de cele mai fine nasuri, pentru că, nu-i aşa, este de rău augur ca primul semn al începerii activităţii culturale să fie riduri pe nasurile fine. Ori, cum noi, de exemplu, suntem posesori de astfel de radare, care se strâmbă şi încruntă uşor şi repede, ne-a fost oarecum uşor să ne refuzăm o serie de prime opţiuni de expoziţie şi oarecum greu să agreăm o soluţie fără riduri.
Ideea e cam aşa: când veţi veni prima dată la spaţiul nostru pentru a participa la vreo activitate de asta culturală, veţi constata că el are un parter şi un etaj. Spaţiul expoziţional este la parter, iar cel pentru teatru, proiecţii, ateliere, producţii şi discuţii cu oameni care vă seamănă şi vă interesează este la etaj. Ori ideea fondatoare a spaţiului Cilindru vine de la posibilitatea transformării unei foste cisterne industriale din beton în spaţiu expoziţional. Peste această cisternă am pus un etaj şi, bineînţeles, peste etaj un acoperiş. Veţi vedea. Ori nu putem, în mintea noastră, să desfăşurăm vreo activitate la etaj atâta timp cât parterul este gol. Şi nu puteam merge la parter decât cu o expoziţie a cărei calitate atât artistică, cât şi de prezentare, să arate din start nivelul la care dorim să susţinem şi la care vom susţine demersurile noastre culturale. Nu vă speriaţi, dar vă vom schimba viaţa. Veţi vedea ce nu credeaţi că veţi putea vedea în viaţa asta, pentru că în concedii nu mergeţi la muzee şi galerii. Recunoaşteţi. Că, e adevărat, un bilet la un muzeu costă între una şi trei beri. Aşa că ne obligaţi să aducem noi la Suceava ce rataţi pe unde călătoriţi. Am înţeles şi ne-am executat.
Şi am început
Cu o expoziţie a fotografei de talie europeană Christine de Grancy, în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac. Care Forum ne-a pus la dispoziţie nu numai expoziţia şi o colectie de cinci serii de scurt-metraje de animaţie ale Ars Electronica (Linz), ci şi pe Directorul său adjunct, Dl Andrei Popov, care a venit până la Suceava pentru a prezenta miercuri expoziţia de fotografie, iar joi, prima proiecţie cu o secţiune Ars Electronica, secţiunea Data, Bodies, Space. Sunt curios cum ar ierahiza cei care au participat la cele două evenimente aceste active culturale: expoziţia de fotografie, colecţia de scurt-metraj vizionată şi prezenţa lui Andrei Popov într-un spaţiu destinat artelor.
Cert este că a meritat să aşteptăm cu demararea activităţilor la Spaţiul Cilindru prezenţa lor, pentru că, aşa cum spuneam, nu am acceptat demararea activităţii fără o expoziţie care să arate şi să promită din start vizitatorilor un nivel calitativ al demersurilor noastre demn de orice metropolă europeană. Şi, graţie prezenţei Dlui Andrei Popov, am mai reuşit atingerea unui deziderat al nostru, respectiv ca un vernisaj de expoziţie să fie o experienţă intimă a participantului cu arta expusă. Vernisajul expoziţiei Zeii de împrumut ai Vienei. Martori împietriți a fotografei Christine de Grancy, curatoriată de actrița Mercedes Echerer şi prezentată de Andrei Popov a fost o imersiune profundă, personală, a participanţilor în arta gustată. Andrei Popov a reuşit ceea ce ar trebui să reuşească fiecare facilitator cultural când pune faţă în faţă arta cu publicul, să îi conecteze şi să insufle viaţă, dacă nu chiar magie în această conexiune. Acum, că ne-a făcut cunoştinţă, merg să răsfoiesc fotografiile ca la o întâlnire romantică.
Dar vă rog, să nu mă credeţi pe cuvânt ! Veniţi să vedeţi. Zilnic Luana Popa vă va putea dezvălui spaţiul nostru între orele 12-17.00. Expoziţia de fotografie vă aşteaptă cuminte la parter, aliniată şi pregătită pentru a fi răsfoită. Prezentarea sa este o instalaţie în sine, instalaţie formată din 12 calupuri de fotografii. Fotografii care, precum clădirile oraşelor, ascund în spatele faţadelor alte şi alte poveşti. Poveşti ale unor monumente şi opere sculpturale pe care doar noi, cei care vedem expoziţia, le vom vedea vreodată. Zeităţi ale Vienei pe care nimeni nu le poate vedea decât parţial sau deloc, poveşti care se pierd în clişeul arhitectural al Vienei. Veţi descoperi statui ce se ascund de privirile plictisite ale vienezilor, care nu le mai observă, topite in rutina cotidiană, şi de privirile indiscrete ale turiştilor căutători de monumentalul poleit şi facil promis şi exhibat la tot colţul de grandoarea unui fost imperiu. Veţi putea mângâia cu privirea detalii pe care doar artiştii care le-au creat (şi, probabil, muncitorii care le-au montat) le-au putut admira (sau ignora). Heruvimi care de la nivelul străzii nu se pot vedea deloc, un Ares din care nu se poate vedea decât portretul şi care numai fotografei urcată lângă el pe acoperiş îi poate dezvălui nudul său neinhibat şi complet ascuns ochiului pudibond al epocii în care a fost realizat şi montat sau zeităţi care, ascunse privirilor străzii, vecinilor sau soarelui, se dezintegrează precum puterea care le-a comandat şi îşi pierd chipul pe pervaze.
Zeci de poveşti vă aşteaptă în expoziţia găzduită de noi. Eu până acum am parcurs doar cinci seturi de fotografii, pentru că sunt atât de consistente în estetică şi concept, încât nu pot să consum mai mult de maxim două seturi odată. Ceea ce vă invităm şi pe voi să faceţi, să treceţi de câte ori aveţi nevoie. Expoziţia rămâne la Suceava până în data de 30 Mai. Şi, pe lângă fotografiile expuse, veţi mai putea consulta două cărţi-album ale artistei Christine de Grancy, una cu varianta extinsă a colecţiei zeilor, fotografii capturate pe parcursul a 30 de ani şi una cu fotografiile sale de teatru, fotografii care au consacrat-o.
Şi apoi vine joi. Prima a trecut, dar mai vin două şi în Iunie încă două şi apoi mai vin şi în toamnă. Iar Joia vom face proiecţii. Proiecţii cu calupuri de filme scurt-metraj şi documentare de animaţie din selecţia Ars Electronica, festival dedicat artelor video, care premiază excelenţa în această zonă a artelor contemporane. Prima proiecţie a avut loc, iar următoarele vor fi Joi 25 Aprilie, ora 19.00, Joi 02 Mai ora 19.00, joi 30 Mai, Joi 06 Iunie. Următoarea serie de cinci proiecţii, pentru cele cinci secţiuni Ars Electronica pentru care am obţinut drepturile pentru a le prezenta publicului sucevean, vor avea loc în toamnă. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile, astfel că vom avea rugămintea să vă faceţi o rezervare la contact@unconceptluna.ro.
Deci joia puteţi să e dedicaţi artei, alături de noi. Veniţi la o vizionare, treceţi şi mai conversaţi cu o serie de zei şi zeiţe, mai răsfoiţi un album foto şi vă încărcaţi cu energia spaţiului nostru, potenţat de arta din el. Aveţi de parcurs cinci proiecţii, doisprezece seturi de fotografii şi două albume. Şi nu lăsaţi pe ultima sută de metri, pentru că, între timp, până la finele lui Mai mai aveţi şi festival de teatru la Suceava şi pe cel de la Craiova, mai ghiftuiţi şi de Paşte şi unii dintre voi mai şi muncesc sau merg la şcoală.
Aşa că ţineţi aproape !
Dinel Dumitru Teodorescu