E ușor să intri în contact cu noi! STR MIHAI VITEAZU NR 32 SUCEAVA, JUD SUCEAVA

Un concept Luna

Piatra Neamţ este în plină sărbătoare teatrală. Ediţia 33 a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamţ a început pe 5 septembrie şi se va încheia pe 18 septembrie.

146 km. Asta este tema acestei ediţii.

„146 KM reprezintă distanța dintre Teatrul Tineretului din Piatra Neamț și Vama Siret, aflată la granița dintre România și Ucraina. 146 KM sunt o distanță care separă două realități: cea a unei normalități tulburi de cea a unui război marcat de violențe inacceptabile. 146 KM pot însemna o distanță confortabilă sau una îngrijorătoare, o apropiere care generează anxietate sau solidaritate. Sentimentul proximității depinde până la urmă de felul în care alegi să te raportezi mental la o situație scăpată de sub control și în plină desfășurare.” Gianina Cărbunariu, curatoare a Festivalului de Teatru Piatra Neamț.

Spectacole din România, Ucraina, Moldova, Estonia, Letonia, Ungaria, Franța și Germania, concerte, expoziții, lecturi, ateliere, lansări de carte, proiecţii de film sunt momente de întâlnire cu artişti, cu viziuni şi abordări diferite, sunt momente de dialog şi reflecţie, sunt momente care prin care festivalul invită publicul la a fi împreună şi la a găsi împreună întrebări şi răspunsuri, dar mai ales sens.

Între Suceava şi Piatra Neamţ sunt doar 100 de kilometri. Dacă n-aţi fost încă, mai aveţi timp, chiar şi pentru o aventură de-o zi. Vă aşteaptă câteva expoziţii pe care nu veţi regreta că le-aţi trăit. Şi zic trăit şi nu văzut, pentru că presupun o bucurie mai mare decât simpla bucurie a privirii aruncate şi căzute pe ceva frumos. O să vi le spun în ordinea în care au fost vernisate în festival şi nu ca un top personal.

„AICI. ACUM. De pus în ramă” prezintă lucrări ale adolescenţilor ucraineni, realizate sub îndrumarea artistului nemţean Ciprian Istrate. O expoziţie emoţionantă în care se poate vedea şi simţi transformarea artistică şi personală în lucrări care împletesc candoarea vârstei şi abstractizarea maturităţii.

„Jurnal de virus”- un proiect conceput şi dezvoltat de Dan Perjovschi, devenind un proiect colectiv la care au participat artişti din România, Spania, Germania, SUA, Marea Britanie, Austria, Italia, Portugalia, Grecia, Cehia, Bulgaria, Uruguay, Indonezia, Columbia, Franţa, Malaezia, China, Japonia, Polonia, Republica Moldova, Ungaria, Muntenegru.

Proiectul „AICI. ACUM. The Artists are Present” inițiat de Rezidența9 porneşte de la întrebarea: Ce se întâmplă cu artiștii ucraineni și arta lor în timpul războiului?

„Nu avem cum să rămânem indiferenți la războiul din Ucraina, iar ca spațiu cultural ne putem afirma și întări poziția doar prin artă. (…) Contextul momentului AICI.ACUM anulează importanța expunerii, a expoziției construite pe criterii estetice, și impune necesitatea dialogului, comunicarea și transmiterea unui mesaj comun al comunității artistice”, Suzana Dan, manager al Rezidența9.

Expoziţiile semnate de Levente Benedek: „DEUS EX SALIVA” (o puteţi descoperi în pagina următoare ca pe o invitaţie insistentă s-o experimentaţi pe viu) şi AFI(Ş)-OBIECT – o expoziţie de afişe şi obiecte de artă care au stat la baza creării afişelor, parcursul obiectului de artă de la artă plastică la artă aplicată. Ca bucurie suplimentară pentru suceveni, afişul spectacolului „Sclavi” şi obiectele aferente realizării lui sunt prezente în expoziţie.

N-o să vă povestesc despre spectacole şi de ce ar trebui văzute, nu am atât spaţiu la dispoziţie, dar o simplă vizită pe site-ul Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ va fi mai mult decât edificatoare.

Aş mai vrea să semnalez un eveniment pe care l-am remarcat de câţiva ani deja în festivalul de la Piatra Neamţ şi care ar trebui multiplicat de fiecare festival: Atelierul „Spectatorul critic” adresat publicului tânăr (14-18 ani). Spaţiu de învăţare, de cunoaştere, de dezbatere, de stârnit curiozităţi, de dezvoltare, de gândit. Liber, multidirecţional, eficient.

Luana Popa