E ușor să intri în contact cu noi! STR MIHAI VITEAZU NR 32 SUCEAVA, JUD SUCEAVA

Un concept Luna

Insert de cultură

Adevărul este că vrem să fim aroganţi. Acesta este motorul şi declaraţia noastră întemeietoare.

Şi alături de noi vine şi George Roşu cu desenele sale, în pagina 3. Şi el e rău. Arogant şi rău. Nu vă uitaţi că desenează roz şi pare de treabă. Că nu e. E deştept şi foloseşte asta pentru a se lua fără ruşine de toată lumea. Nu vă uitaţi că săptămâna aceasta vă place. Săptămâna viitoare s-ar putea să vă doară. Asta e.

Iar pe pagina 2 vom publica grafică, pictură, arte vizuale. Dacă veţi vrea să cumpăraţi, simţiţi-vă liberi să contactaţi redacţia Crai Nou. Dacă o lucrare e disponibilă pentru vânzare, veţi fi puşi în legătură cu artistul sau artista. Şi asta e.

Pe pagina 4 vom avea poezie şi foto. Am considerat că dacă plecăm de pe prima pagină cu comentarii legate de teatru în mod permanent şi evenimente culturale care ne interesează în mod particular, deja am pierdut o parte din public. Dar punem şi microinterviurile, să mai detensionăm situaţia. Şi pe pagina 2 ne mai aerisim într-o grafică. Dacă ne-a relaxat, nu-i nimic, încă avem timp să ne tensionăm cu desenele şi textele lui George Roşu. Starea ideală pentru a citi poezia. Pentru că poezia nu e divertisment, nu e banc, astfel că nu poate fi servită într-o dispoziţie flască. Recomandăm insertul nostru de cultură dimineaţa, la cafea, în loc de dejun.

Iniţial ne-am gândit că aducem artişti din ţară şi din lume şi îi expunem în paginile noastre spre delectarea sau frustarea bucovinenilor. Spre aerisirea sau blocarea definitivă a minţilor de pe plaiurile noastre. Pentru că noi credem că fără un public de calitate nici o formă de cultură nu va prospera.

Apoi am gândit că nici ai noştri nu au destulă vizibilitate, deci haide că îi băgăm şi pe ai noştri (înţelegeţi ce vreţi prin ai noştri). Apoi ne-am gândit la nişte liceeni şi foşti liceeni talentaţi care ar merita publicaţi pe scară largă, nu numai în antologii pierdute în biblioteci. Merge şi cu studenţi dacă găsim vreunul. Acum când sunt proaspeţi şi tupeişti. Până să-i înghită viaţa şi să-i scuipe şifonaţi şi digeraţi, ca pe noi aştialalţi. Dar ăştia tineri s-ar putea să deranjeze, pentru că nu sunt atenţi la limbaj. Şi ce? Noi credem că limbajul e în slujba ideii şi nu invers şi nu-i vom publica pe cei care vor doar să epateze printr-un limbaj dur. Că şi noi suntem sensibili, nu doar doamnele cu juni educaţi.

Pe de altă parte, aştia tineri sunt promovaţi pe toate căile (am auzit spunându-se, nu daţi!), că aşa e corect şi dă bine. Şi aşa spune şi Europa (şi bunul simţ, dacă mă întrebaţi pe mine. Pardon.) şi oricare domn Primar sau domn Preşedinte (de ţară, Consiliu judeţean, Consiliu local, Consiliu profesoral, Consiliu de administraţie, Asociaţie de locatari, Asociaţie de pescari amatori etc.). Că adică promovăm viitorul. Şi cei în vârstă, ce facem cu ei? Îi abandonăm, îi uităm, îi aruncăm la coşul istoriei (artei)? Ei bine nu, noi nu avem criterii de vârstă. Nici de naţionalitate, etnie, sex sau gen.

Singurul criteriu pe care îl avem este să ne placă nouă. Aroganţa supremă. Aşadar luaţi şi sperăm să vă placă şi vouă.

Dinel Dumitru Teodorescu

Dedicăm acest Insert cultural tatălui meu, Teodorescu Dumitru, director al cotidianului Crai Nou Suceava până în ziua morţii sale premature, în 2020. Sperăm, alături de Redacţia Crai Nou, să îl facem mândru cu demersurile noastre culturale şi editoriale. În memoria ta, 31 Iulie 2022.