E ușor să intri în contact cu noi! STR MIHAI VITEAZU NR 32 SUCEAVA, JUD SUCEAVA

Un concept Luna

Maraton cultural

N-a fost un sfârşit de săptămână uşor pentru publicul sucevean. O gamă foarte largă de evenimente s-au aliniat şi şi-au cerut tributul. De la Zilele Culturii Urbane la Festivalul Internaţional Medieval, de la Zilele Nordului de la Darabani la Festivalul de muzică de la Rădăuţi, evenimente pentru toate gusturile, de la cele mai nişate până la cele mai populare au animat viaţa celor care au dat curs acestor provocări.

Întâlnirile de la Zilele Culturii Urbane la „Uzina de Apă” Suceava au avut ca temă „Patrimoniul cultural – o realitate contemporană”. Printre conferinţe, expoziţii, video mapping, vizite în teren (Şcheia, Botoşani, Darabani, Milişăuţi) s-au concretizat primi paşi în viitoare proiecte, printre care şi o veste bună pentru iubitorii de teatru: proiectul de transformare a Casei pompelor într-o viitoare sală atelier a Teatrului Municipal Matei Vișniec pare că are şanse să depăşească stadiul de promisiune şi să devină realitate.

Scena teatrului sucevean a fost locul de întâlnire a publicului cu spectacolul „The Lincoln Dress”, o producţie a Piper Theater din New York, text și regie: John P. McEneny, avându-i în distribuție pe: Eduard Buhac, Vasile Flutur, Annie Montgomery şi Aaron Novak. „The Lincoln Dress”, o poveste cu fantome – cum scrie pe afiş, confruntă publicul cu un alt tip de teatralitate, dar care îndeplineşte aceleaşi funcţii. Spectacolul este o poveste care îmbină elemente de horror cu accente de umor, în care imaginaţia este stimulată de jocul actoricesc să completeze scenografia minimală, în care neliniştea personajelor chinuite de propriile fantasme, suprapusă pe povestea rochiei bântuite, ia dimensiuni importante în chestionarea propriilor limite şi a descoperirii personale reale atunci când acestea sunt împinse la extrem.

La „Ferma de artă”, muzeu viu, loc de creaţie şi rezidenţe artistice, s-a desfăşurat timp de nouă zile Masterclassul de Arhitectură, Arte vizuale şi Peisaj, care s-a încheiat duminică cu o serie de evenimente: proiecţie de film, instalaţii de artă, prezentări ale proiectului Triunghi, reunite în ideea de „(In)vizibil la Ferma de Artă”. Printre laboratoare, studii, conferinţe, vizite tematice şi „degustări de peisaj local cultural”, ferma a fost şi gazda unei întâlniri cu Matei Vişniec, cu tema „Poezia, dragostea mea dintâi”, o întâlnire care a stat sub semnul poeziei, dar care a fost mai mult decât atât – o incursiune afectivă în istoria literaturii contemporane.

Festivalul de Artă Medievală „Ștefan cel Mare”, din Cetatea de Scaun a Sucevei a avut o ofertă impresionantă de evenimente: paradă, spectacole, concerte, turniruri, lupte, dansuri, spctacole cu foc, teatru pentru copii, demonstrații culinare, proiecții și prezentarea trupelor din cele 6 țări participante (Turcia, Ucraina, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, România). Aştept cu nerăbdare evoluţia naturală a spectatorului medieval la spectator de artă medievală.

Concerte, teatru, expoziţii, instalaţii, tururi ghidate, ateliere conferinţe, dezbateri, lansări de carte, film, sport, campionatul mondial de borş moldovenesc la „Zilele Nordului” – festivalul de la Darabani (Botoşani). Ajuns deja la a noua ediţie, este un model de bune practici şi un exemplu de creştere organică a unui eveniment cultural care este în acelaşi timp şi un motor de dezvoltare comunitară. Pornind de la imaginea festivalului, la organizare, comunicare, modul în care se reinventează în permanenţă păstrându-şi atenţia pe nevoile comunităţii, festivalul este ceea ce se declară: „un festival de muzică, arte, sport și călătorii care mobilizează comunitățile locale și diaspora Nordului în proiecte de dezvoltare durabilă prin cultură care cresc an de an mândria locală, încrederea în comunitate și interesul publicului larg de a vizita regiunea”. Feriţi-vă de Zilele Nordului! Dă dependenţă. Am păţit.

Mi-am încheiat periplul cultural de weekend în Templul Mare Evreiesc – Sinagoga Rădăuţi cu un concert din cadrul Sommerfest Rădăuţi – Muzica Comunităţilor. E o experienţă în sine să fugi prin ploaie şi să te adăposteşti în muzică. „Maeştri şi Discipoli”, soliştii Andrei Mihail Radu (vioară), Costin Soare (chitară), Corina Răducanu (pian), Eugen Dumitrescu (pian) au concertat împreună cu absolvenţii master class-ului (tineri din Suceava, Botoşani, Dorohoi, Ucraina). Emoţii împărtăşite şi de discipoli şi de maeştrii care i-au îndrumat pe parcursul a celor trei zile de master class. Eugen Dumitrescu a mărturisit că emoţia descoperirii talentului şi energia creatoare a acestor tineri este copleşitoare şi inspiraţională. Un porumbel a ţinut să aplaude actul artistic cu un zbor controlat prin Sinagogă. Între timp ploaia a stat. Aerul a devenit respirabil.

Luana Popa