E ușor să intri în contact cu noi! STR MIHAI VITEAZU NR 32 SUCEAVA, JUD SUCEAVA

Un concept Luna

Tic Tac

Timpul trece îngrozitor de repede. Tocmai ce mă bucuram că a început anul că deja e toamnă. Tocmai ce mă bucuram că a început toamna (nu neapărat de dragul toamnei) că Septembrie ne salută deja din mers. Dacă stau bine şi mă gândesc, mai e un pic şi se gată anul. Chiar un pic. Acuşi apar bomboanele de pom şi moşii Crăciun, că primele fotografii cu zăpadă deja au apărut. E drept că la munte, dar nu contează. Zilele se scurtează şi trec din ce în ce mai repede. Important e să treacă cu rost. Septembrie a fost cu bucurii, cu teatru, cu dans, cu poezie, cu film, cu festivaluri. A început stagiunea. A fost festival de teatru la Piatra Neamţ. Ne-am reîntâlnit cu scena, cu actorii. Teatrul din Suceava a găzduit două spectacole de dans contemporan, pe care dacă le-aţi ratat (voit sau nu), faceţi bine şi data viitoare să nu se mai întâmple. Am aflat cu bucurie că selecţia Festivalului Naţional de Teatru (FNT) cuprinde şi două spectacole ale teatrului sucevean: Întoarcerea acasă (de Matei Vişniec, regia Botond Nagy) şi Münchausen (de Alexa Băcanu, regia Ovidiu Caiţa). S-au împlinit şapte ani de teatru la Suceava. S-a sărbătorit cu O noapte furtunoasă (de I.L. Caragiale, regia Mădălin Hîncu) şi Soacra cu trei nurori, spectacol invitat de la Teatrului Pentru Copii și Tineret „Vasilache” Botoșani. În timp ce la Suceava se juca O noapte furtunoasă, regizorul Mădălin Hîncu trăia emoţiile unei noi premiere la Bacău, la Teatrul Municipal Bacovia – Insecte de Frații Čapek. La Dolhasca a avut loc prima ediţie a festivalului de artă „Film în sat” cu proiecţii de film, întâlniri şi discuţii cu actori, teatru, ateliere pentru copii, concerte. Au reînceput serile de poezie ale Casei de Poezie Light of Ink şi aveţi şansa să vă contaminaţi cu frumos, cu energie şi entuziasm. La Suceava, luna septembrie se va încheia cu spectacolul Münchausen, pe care dacă l-aţi văzut ştiţi că trebuie să-l revedeţi, şi dacă nu l-aţi văzut vă spun să vă grăbiţi pentru că locurile sunt limitate.

Urmează un Octombrie cel puţin la fel de plin. Teatrul Municipal „Matei Vişniec” Suceava vă aşteaptă cu Întoarcerea acasă, Cântăreaţa cheală şi Kebab.

Începutul lui octombrie înseamnă festival de teatru la Iaşi – Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPTI), ediţia a XV-a, care anul acesta are tema „Conflict. Confruntare.”. Ca în fiecare an, festivalul de la Iaşi, curatoriat de Oltiţa Cîntec, aliniază pentru publicul său o gamă foarte diversă de evenimente culturale, de la expoziţii şi lansări de carte, spectacole pentru publicul tânăr (tinereţea nefiind neapărat o chestiune de cifre sau numere în buletin), spectacole pentru publicul tânăr în spirit şi mai aşezat în experienţă, dezbateri, conferinţe, concerte. FITPTI are ca invitaţi artişti din România, Ucraina, Franţa, Germania, Spania, Italia, Belgia, Marea Britanie, Egipt, Canada, India, Mexic. Teatrul Municipal „Matei Vişniec” Suceava va participa în festival cu spectacolul Întoarcerea acasă, pe 5 octombrie. Iar pe 6 octombrie, Răzvan Bănuţ joacă în Verde Tăiat.

Mai sunt câteva zile de Septembrie. Octombrie va fi plin de evenimente mai mici, mai mari, mai aproape, mai departe.

Cred că tot pe-acum ar fi timpul să căutăm lista aia de la începutul anului, lista cu promisiuni către noi înşine. Mai avem încă timp. Tic-Tac. Sau Tik-Tok. Timpul trece oricum, ideal ar fi să nu treacă degeaba!

Luana Popa